en
lv

Browse other articles

Architectural proposal: road infrastructure project

Architectural proposal: road infrastructure project

Pitstop is an Azerbaijan road infrastructure project, within the framework of which 53 Pitstops will be arranged providing resting, feeding, catering and tourism information acquisition facilities. Such pavilions will be arranged on the four busiest motorways in Azerbaijan leading to Georgia, Russia, Iran, as well as the tourist destination Gabala located in the northern part of Azerbaijan. This is the first project of the state development infrastructure of such kind.

The purpose of the project is an enhancement of quality for mobility between cities, as well as the attraction of tourists from the neighboring countries.

In motorsports, Pit Stop provides the racing car with everything that is necessary to reach the finish as successfully as possible. In this project, the main accent is human – traveler and his/her comfort when traveling in Azerbaijan.

Each Pitstop is built as a body of pavilions consisting of functionally varied modules. Pitstop modules are intended for combination in three various compilations – MIN/MID/MAX. A full compilation of pavilion or version MAX includes the following – information centre, shop, cafe, kitchen, resting area and toilet facilities. MID – a combination of point of sale and shelter and toilet facilities, whereas MIN – a body of shelter and toilet facilities block.

In order to emphasize the body of various functions, each of the modules has its own expressed form and finish. The modern and simple architectural form of the functional models enables for mutual convenient combinations in various ways.

Through the consultations with the local governments and careful analysis of the road load, the current locations of infrastructure and commercial objects and tourism points, map of Pitstop locations has been developed and the most suitable types of pavilions have been determined for the locations concerned. They have been arranged with an interval of 25 km.

Taking into account the various locations of Pitstops, an architecture of pavilions have been designed in close interaction with the adjacent landscape following the principles of high quality and sustainable architecture. Priorities of the project are – functionality and convenience to use.

Each of the Pitstop is designed as part of the same series, thus ensuring a recognizable style for the highway rest stop. It communicates clearly its purpose, expectation, quality and its function along the whole length of the trip along the highway.

Architecture and interior are being designed by Annvil/Cobalt in cooperation with the architect Gary Bates of Space Group architecture office. The landscape is made in collaboration with architect Matteo Poli from AOUMM.

Implementation of the project has been commenced, and the project is planned to be completed in 2020.

Let's start a new project together!

Contact us