en
lv

Check out more interior architecture projects

i’BAR, a bar within a shop

i’BAR, a bar within a shop

 

Apart from the already known concepts of public space such as pop-up stores, shops in shops, co-working spaces, new ideas have appeared. A great example of this – commercial areas combined with other services. That’s also the story of i’BAR – a place that combines a bar and an Apple brand store. In the modern times, technology surrounds us. But to establish a creative bond with a human being, it lacks the emotional aspect. The new concept place tries to solve this problem by allowing the technology to come out of its comfort zone instead of being only a stiff component in the window case. The interior concept is based on Apple’s first logo which featured Isaac Newton sitting under an apple tree, where he supposedly discovered gravity after an apple fell on his head. In i’BAR, gravity inverses or becomes weightless, creating the central concept which manipulates the visual perception of the usual order of things. Constructions, furniture, and design elements create a visual simulation where one object does not conflict with others. Finishing materials such as glass and mirror create an optical illusion that manipulates the dimensions of space and objects. The new concept place is located in a building designed by architect Friedrich Scheffel in 1908

BEFORE & AFTER. Cafe`s area development step by step.

 

BEFORE & AFTER. Shop area development step by step.

 

  • type: public
  • area: 180 m2
  • interior architect: Anna Butele
  • team: Diāna Kūla, Ilvars Jermacāns
  • photographer: Ingus Bajārs
  • status: completed
  • year: 2014
Read more

Let's start a new project together!

Contact us