lv
en
Viesnīca netālu no Ziemeļu polārā loka

Viesnīca netālu no Ziemeļu polārā loka

Svalbārda ir salu arhipelāgs, ko no Ziemeļpola šķir aptuveni 1000 km. Šis salu arhipelāgs sastāv no vairākām salām, ar kopējo platību – 62 000 kvadrātkilometri, no tām lielu daļu klāj ledāji. No novembra līdz februāra sākumam Svalbārdā valda polārās naktis, laiks, kad saules gaisma neeksistē. Savukārt no aprīļa līdz augustam  – polārā diena. Svalbārdas lokācijas vieta un daba kalpo par izejas punktu viesnīcas interjera arhitektūras konceptam ar nosaukumu “The dark and the bright side of Svalbard.”

Rakstnieks Viljams Šekspīrs vienā no saviem darbiem vaicāja: “Kur paliek baltums, kad sniegs izkūst?” Šis jautājums ir aktuāls arī šim projektam – vistālāk ziemeļos esošajai viesnīcai pasaulē.

Whitespace is more than an empty space. Zem baltās sniega segas paslēpts skats uz to  dabas daļu, kas ilgstoši atradusies miegā. Nokūstot sniegam, virspusē iznāk dabas toņi, kas kontrastē ar sniega balto. Tāpēc telpā dominē plaša naturālo dabas toņu palete, kas variē ar krāsas intensitāti un proporciju, bet vienlaikus nezaudē dabas svaiguma un harmonijas efektu.

Konstantā gaismas un tumsas mijiedarbība Svalbārdas klimatā motivēja šos divus pretstatus ienest arī interjerā. Tonālā kontrasta formātā. Savstarpēji mijiedarbojas polārā diena un polārā nakts jeb tumšais un gaišais. Gaišais tonis aizgūts no sniega – crispy white, tumšais no zemes toņiem.

Ņemot vērā telpas veiksmīgo lobija zonu, no kuras paveras perspektīvs skats uz telpas dziļumu, ir izdevīgi šo plašo skatu saglabāt neaizsegtu. Brīvu no skatienam traucējošiem objektiem.  Tāpēc gaismas objekti ir integrēti telpā, nevis kalpo kā dizaina  akcents. Tie ir pakārtoti telpai un ļauj skatienam viegli slīdēt pāri telpai bez aizķeršanās.

Interjerā dominē naturāli un ilgtspējīgi apdares materiāli. Ar izteiktu struktūru un reljefu. Šīs materialitātes aizgūtas no tās Svalbārdas dabas daļas, kas atrodas zem sniega. To raksturo raupjas faktūras, izteikts reljefs, rupjas un taustei piesātinātas sajūtas.

  • kategorija: publisks
  • platība: 2400 m2
  • interjera arhitekte: Anna Butele with cooperation with KAAPE (www.bykaape.com/)
  • arhitektūra: Space Group (www.spacegroup.no)
  • status: procesā
  • gads: 2015-2016
Lasīt vairāk

Sāc sadarbību šeit

Sazinies ar mums